OPLEIDINGEN


ALGEMEEN

Werken met afbeeldingen, foto's of video

 In de opleiding ict in creatieve context leer je creatief aan de slag te gaan met afbeeldingen, video en geluid. Je maakt kennis met een grote waaier aan softwarepakketten om op een eenvoudige manier thuis afbeeldingen, video en geluid te bewerken en verwerken.

 

 

 

Adobe Lightroom

Lees meer

Beeldverwerking met Adobe Camera Raw

Op basis van aangeleverd beeldmateriaal van de docent, ontdekken we stapsgewijs hoe we vanuit Adobe Photoshop CC, Photoshop Elements of Adobe Bridge eenvoudig en efficiënt rawfoto’s openen, optimaliseren en omzetten naar een publiceerbaar formaat zoals bijvoorbeeld jpg. Ons centrum stelt voor elke cursist een Windowscomputer ter beschikking met de laatste versies van de Adobe beeldbewerkingsprogramma’s.

Er wordt ruim de tijd genomen om in te gaan op specifieke vragen en noden van de cursist.

Een greep uit het cursusaanbod:

  • Verschil tussen programma’s Adobe Camera Raw- en Adobe Lightroom
  • Verschil tussen werken in de Camera Rawmodule en het filter Camera Raw in Photoshop
  • Globale aanpassingen uitvoeren op rawfoto’s
  • Lokale aanpassingen met de Camera Raw gereedschappen
  • Kleurafbeelding omzetten naar zwart/wit
  • Panoramafoto samenstellen
  • HDR foto samenstellen
  • Meerdere foto's ineens ontwikkelen
  • Ontwikkelde rawfoto exporteren
  • en nog veel meer…
Lees meer

Creatief met fotografie en beeldbewerking

Creatief met fotografie en beeldbewerking 1 is een afwisselend practicum, waarin verschillende fotografische disciplines aan bod komen: portret, product, street, architectuur. Na iedere les fotografie volgt de afwerking met de fotografiesoftware van Adobe, Photoshop en Lightroom.


Lees meer

Creatief met Lightroom en Photoshop 1

Creatief met Lightroom en Photoshop 1 is een fotografiepracticum met twee daguitstapen in het weekend. Na elke fotografiesessie bewerk je je beelden met Lightroom. De moeilijkere retouches doe je in Photoshop.


Lees meer

Digitale tekst- en paginaopmaak: Indesign

In de module digitale tekst- en paginaopmaak leer je tekst- en beeldelementen samenbrengen in een grafisch ontwerp. Je maakt een tekst typografisch op en gebruikt de basisgereedschappen van Indesign. Je leert ook tekst en tabellen opmaken met de bijhorende stijlen. Op het einde van de module ben je de trotse eigenaar van je zelfgemaakte brochure.

Lees meer

Digitale tekst- en paginaopmaak: Indesign 2

De cursus Indesign 2 is een praktijkgericht vervolg op de basiscursus Indesign. Je oefent de theorie in via praktijkopdrachten en leert vlot werken met het programma. Technieken zoals het werken met alinea- en tekenstijlen worden herhaald. Er wordt dieper ingegaan op het spelen met effecten en modi en het maken van speciale vormen zoals een pop-upkaart.
Je leert uitgebreide technieken bij de opmaak van omvangrijke documenten. Je maakt kennis met geavanceerde gereedschappen en leert op een correcte manier teksten opmaken en drukklaar maken. Hierbij wordt aandacht besteed aan het gebruik van verschillende papiersoorten en inkten, zoals proceskleuren en Pantone kleuren. Ook de verschillende afwerkingstechnieken, zoals UV-spotlak of werken met een kapvorm, zijn van belang bij het opmaken van je document.

Lees meer

Digitale beeldbewerking: Photoshop

Photoshop wordt beschouwd als hét programma voor digitale beeldbewerking. Je maakt in de loop van deze cursus, die uit verschillende delen bestaat, kennis met alle aspecten van het bewerken van digitale afbeeldingen.

In deel 1 van de cursus Adobe Photoshop maak je vooral kennis met de basistechnieken eigen aan het bewerken van foto’s en digitale afbeeldingen. Dit omvat onder meer de interface instellen, de beeldresolutie en -formaten aanpassen, beelden uitsnijden, selecties maken en deze bewerken, met lagen en laagmaskers werken, tekst invoeren, afbeeldingen afdrukken of geschikt maken voor webgebruik.
Na het volgen van deze module ben je in staat om zelfstandig een compositie te maken. Je kan dus zelf al een wenskaart of een collage met elementen van verschillende afbeeldingen opmaken.


Lees meer

Digitale beeldbewerking 2: Photoshop 2

In deel 2 van deze cursus ga je dieper in op de vele mogelijkheden die Photoshop rijk is. Je bekijkt hoe je de belichting en de kleuren van afbeeldingen kan aanpassen in combinatie met lagen, laagmaskers en selecties zodat je prachtige afbeeldingen bekomt. Verder maak je ook kennis met Camera Raw en leer je lagen transformeren. 

Aan de hand van heel wat leuke projecten combineer je de aangeleerde technieken om prachtige creaties te maken. 


Lees meer

Digitale beeldbewerking 3: Photoshop 3

Aan de hand van leuke projecten ontdek je verder de vele mogelijkheden van Photoshop. Dit omvat onder meer met slimme objecten werken, de filter uitvloeien en vormlagen invoeren.  Verder leer je foto’s retoucheren en repareren om storende elementen uit een afbeelding te verwijderen of om op een professionele manier portretten te verbeteren. Ten slotte ontdek je de vele mogelijkheden van de verschillende overvloeimodi. Deze worden gebruikt voor creatieve effecten, maar ze hebben ook vele praktische toepassingen om prachtige foto’s te creëren. 


Lees meer

Digitale beeldverwerking: Photoshop 4

In deel 4 staan opnieuw heel wat nieuwe, interessante mogelijkheden op het programma. Je ontdekt onder meer de laagstijlen. Verder neem je de niveaus en curven grondig onder de loep en zet je op een professionele manier foto’s om naar zwart-wit. Daarnaast leer je ook werken met de filters van Photoshop. Er zijn filters om afbeeldingen te verscherpen, ruis te verminderen, enzovoort. Daarnaast heb je de artistieke filters om creatieve effecten toe te passen en ten slotte heb je de filters voor het maken van inhoud om bijvoorbeeld bomen, vlammen, wolken en nog vele andere zaken te maken. 


Lees meer

Digitale fotografie

Wens je van fotografie jouw hobby of misschien zelfs jouw bijberoep te maken? Start dan met de basiscursussen digitale fotografie.

In deel 1 komen de basistechnieken van de fotografie aan bod. We leren je jouw camera te bedienen en helpen je betere foto's te maken.

De lessen in deel 2 zijn vooral praktisch van opzet: je leert werken met verschillende objectieven, met flitslicht en filters. De nieuw aangeleerde technieken worden op locatie of in de fotostudio uitgeprobeerd.

In deel 3 maken we originele portret- en landschapsfoto's en wagen we ons aan speciale fotografische technieken.

Lees meer

Digitale fotografie practicum

Lees meer

Fotoboeken maken (start to create)

In deze basiscursus leer je werken met foto's. Je leert op een eenvoudige manier je foto's uploaden. Je past eenvoudige bewerkingstechnieken uit om je foto's te verbeteren en/of op te maken.

Je leert hoe je foto's schikt in een fotoalbum en hoe je de album afwerkt. 

Heb je net met een digitaal fototoestel leren werken en wil je nu ook je foto's in een album plaatsen dan is deze cursus zeker iets voor jou.

Lees meer

Fotobewerking Gimp

GIMP is een gratis en grafisch beeldbewerkingsprogramma waarin verschillende gereedschappen, filters enz beschikbaar zijn om foto’s te verbeteren, te bewerken of zelf ontwerpen te maken. Net zoals in Photoshop heb je de mogelijkheid om met meerdere lagen, laagmaskers, kanalen enz… te werken. Het benaderd zeker heel dicht de professionele programma’s zoals Photoshop CS en Coreldraw etc…

Het programma kan je gratis downloaden en doen we samen de eerste les. Het draait vlot op Windows en Linux en kan aangepast worden om met Mac te werken.

GIMP kan je volgen in 5 à 6 delen. In de eerste 2 delen leer je vooral met het basisgereedschap werken in de daaropvolgende delen specialiseer je deze basis en leer je werken met Plug-ins.

Lees meer

Grafische vormgeving 2: Illustrator 2

In deze module breiden we onze kennis van Illustrator verder uit. We creëren transparantie en gebruiken hierbij speciale effecten, zoals een schaduw of gloed, en passen die toe op objecten en tekst. Met het 3D-effect maken we complexe illustraties. We combineren die met onze eigen ontworpen symbolen. Alle effecten
zijn steeds aan te passen via het deelvenster Vormgeving. Hier zien we ook de manier waarop een object in elkaar zit en leren we werken met extra vullingen en lijnen.

Je werkt met verloopnetten om een realistische illustratie te maken en vervormt afbeeldingen en tekst met speciale vervormtechnieken. Met het perspectiefraster ontwerpen we gebouwen of andere objecten in perspectief. Via ‘live spiegelen’ maken we perfect symmetrische tekeningen. Na het volgen van deze module maak je je eigen patroonvullingen en penselen. Je combineert deze in een eigen ontwerp en maakt deze klaar voor druk.

Lees meer

Lightroom Practicum

Een practicum vol fotografie, binnen en buiten, een hele brede waaier, en daarna de belangrijke afwerking op de computer, met Lightroom. Al doende worden alle mogelijkheden van de Lightroom software bekeken en ten volle benut.

Lees meer

Montage van foto's en video's

In deze cursus leer je hoe je foto's en videofragmenten kunt monteren. Heb je deelgenomen aan sportwedstrijd en wil je je foto's en filmpjes monteren of wil je van je vakantie foto's en gekke filmpjes een collage maken dan is deze cursus zeker iets voor jou.

Lees meer

Photoshop Elements

Adobe heeft een totaalpakket uitgewerkt voor de professioneel en gevorderd gebruiker, namelijk Adobe Creative Suite. Dit pakket omvat zowel Photoshop, Illustrator, Indesign en nog veel meer.

Voor de beginnende gebruiker die voornamelijk interesse heeft om foto's te bewerken is er Photoshop Elements, het kleinere broertje van Photoshop. Niettemin heeft Photoshop Elements reeds zeer veel tools aan boord om foto's op een goede manier te bewerken en te verwerken. In deze cursus maak je kennis met lagen, paletten, filters, ...

Lees meer

Practicum met Lightroom en Photoshop 1

Lees meer

Project Photoshop

Lees meer

Tips & tricks

Wil je graag enkele nuttige computertoepassingen leren zonder al die toeters en bellen? Dan is dit is de cursus waar je naar uitkijkt. De pc is er om je te helpen en niet omgekeerd.

Wat mag je verwachten?

- Je leert alles over mailsgebruiken met Gmail met een stukje timemanagement. 
- Je kan je maandelijkse onkosten moeiteloos bijhouden. Je leert hiervoor Excel.
- Je leert bestanden (foto’s, brieven….) structureren.
- Je leert zoeken op naam en inhoud.
- Je  leert alles veilig opslaan in de Cloud (Dropbox en Google Drive zodat je nooit meer iets verliest en al je gegevens overal bereikbaar zijn).
- Je plaatst je afspraken in een agenda die je overal kan bereiken en nooit kan verliezen (Google Agenda)
- Je leert efficiënt zoeken op internet
- Als iedereen een smartphone heeft, kunnen we praktische zaken leren zoals betalen met Payconiq eninloggen met Itsme

Heb je nog andere wensen, dan trachten we die ook te bespreken.

Wat verwachten wij van je?

- Je kent enkel de basis van ICT: een pc opstarten, de muis gebruiken, … meer hoeft niet.
- Je beschikt over een pc met de Microsoft Office programma’s (Word, Excel) om te kunnen oefenen. 


Lees meer

Videobewerking Davinci Resolve

Lees meer

Natuurfotografie

Heb je reeds het eerste deel van de cursus natuurfotografie gevolgd? Of weet je perfect hoe je je digitaal toestel moet hanteren? Je kent de begrippen ISO, sluitertijd en diafragma en kan deze instellen op het toestel? Je kan ook het histogram lezen en gebruiken? Dan is het tweede deel van de cursus natuurfotografie iets voor jou!

Tijdens deze module hebben we vooral oog voor de eigenlijke natuur en komt het technische aspect minder aan bod. We zoeken uit wanneer we wat kunnen fotograferen, en gaan samen op pad om tal van “tips and tricks” te leren in de natuur. Ook gaan jullie er alleen op uit en worden tijdens de lessen de genomen beelden samen becommentarieerd.


Lees meer