OPLEIDINGEN


ALGEMEEN

Land- en tuinbouw

Voor diegenen met groene vingers onder ons is er bij CVO Scala altijd wel een interessante cursus te vinden over plantenkennis, het snoeien van de eigen tuin of groenonderhoud. Je kan bij ons ook cursussen op maat van jouw organisatie aanvragen, het centrum heeft hiervoor de nodige expertise in huis.

 

 

Gebruik en onderhoud van tuinmachines

Heb je een tuin en gebruik je regelmatig tuinmachines? Misschien gebruik je ze wel verkeerd zonder dat je het beseft en weet je niet hoe je jouw machines moet onderhouden? In deze korte cursus die je op 5 vrijdagen of op 5 zaterdagen kan volgen, kom je meer te weten over het gebruik en onderhoud van de kettingzaag, de grasmachine, de bosmaaier en de haagschaar.

Lees meer

Plantenkennis

De cursist leert naast de algemene bouw van de plant (de wortel, stengel, het blad, ...) de karakteristieken van de planten kennen. De bloeiwijze van planten komt ook aan bod en je leert de meest voorkomende planten voor parken en tuinen herkennen. Onze cursisten krijgen inzicht in de groei van planten (fysiologie en stofwisseling) en doen kennis op over de groei- en standplaats van planten. Tenslotte komt het onderhoud van diverse planten uitgebreid aan bod (snoei, verzorging en bescherming, bemesting).

Lees meer

Snoeien

De cursist leert in deze module de snoeiwerkzaamheden plannen en organiseren en kan de diverse snoeitechnieken voor de tuinbouw toepassen via de correcte snoeiregels. We leren hoe men ergonomisch dient te werken en geven aan hoe we de werkruimte na de werkzaamheden efficiënt opruimen. Uiteraard is veiligheid prioritair en gebruiken we de nodige persoonlijke beschermingsmiddelen tijdens de praktijklessen. We leren hoe we gevaarlijke situaties en risico’s tijdens snoeiwerken, zowel voor onszelf als voor anderen, kunnen vermijden. De cursisten leren hygiënisch werken waarbij ze tevens het milieu niet uit het oog verliezen. We leren mogelijke gevaarlijke producten correct gebruiken en afval en restproducten sorteren.

Lees meer

Groenonderhoud

De cursist leert in deze module de werkzaamheden plannen en organiseren en gebruikt tijdens de werkzaamheden de nodige persoonlijke beschermingsmiddelen, want veiligheid staat uiteraard voorop in deze praktische cursus. We leren werken met diverse gereedschappen en kunnen deze ook onderhouden (reinigen, inoliën, slijpen …) en correct stockeren. Manuele gereedschappen, zoals harken, schoffels, spaden, schoppen, snoeischaren, haagscharen, messen ... komen aan bod alsook aangedreven gereedschap, zoals grasmachines, frezen, maaiers … De cursisten leren op een efficiënte manier diverse technieken van groenonderhoud toepassen (scheren, snoeien, maaien, gazon verluchten, onkruid verwijderen, composteren …) en kunnen eveneens grondbewerkingen uitvoeren (spitten, frezen, nivelleren, bemesten, de bodem verbeteren …) en plantgoed vermeerderen (splitsen en stekken). Daarnaast komen verhardingen aan bod alsook onkruidbestrijding op paden en terrassen. We leren divers plantgoed aanplanten (eenjarige planten, vaste planten …) en verplanten. Daarnaast komt zaaien aan bod (grasperken, bloemperken …) en leren we de zaaigrond voorbereiden. De cursist leert de basis van de afwateringstechnieken en het bestrijden van ziekten en plagen.

Lees meer