OPLEIDINGEN


ALGEMEEN

Grafisch ontwerp (DTP)

Een DTP-operator is werkzaam in desktoppublishing (DTP), dit is het opmaken en bewerken van documenten voorafgaand aan publicatie. Als DTP-operator maak je de meest uiteenlopende vormen van drukwerk: flyers, folders, brochures, posters, boeken, kranten, tijdschriften, bedrijfslogo’s, ...

Een DTP-operator maakt gebruik van de Adobe Creative Suite (Photoshop, Indesign, Illustrator, ...) om ontwerpen voor publicatie aan te maken. In de opleiding DTP-operator leer je grondig werken met de verschillende grafische softwarepakketten.

De opleiding omvat:

  • Vormgeving: ontwerpen en tekenen van logo's met illustrator
  • DTP: in indesign maak je online en offline documenten aan
  • Beeldbewerking: in Photoshop manipuleer en verbeter je foto's.

De volledige opleiding omvat 540 lestijden verdeeld over 9 modules van 60 lestijden. Na het volgen van deze opleiding en het deelnemen en slagen voor alle evaluaties ontvang je het certificaat DTP-operator.

Heb je geen diploma? Je kan een diploma secundair onderwijs behalen door deze opleiding te combineren met Aanvullende algemene vorming. Op deze manier verhoog je je kansen op de arbeidsmarkt of kan je verder studeren in het hoger onderwijs. Cursisten die reeds een diploma secundair onderwijs hebben kunnen het certificaat laten omzetten naar een (extra) diploma.

Hieronder zie je het volledige aanbod aan modules binnen DTP-operator.

Volg je liever niet de volledige opleiding? Dan kan je ook inschrijven voor één van de modules (zie ook instapvoorwaarden)

Bekijk eveneens onze digitale brochure DTP-operator


 Typografie en layout

In deze module worden basisbegrippen van typografie en lay-out behandeld die onmisbaar zijn om tot een goed grafisch product te komen. Je leert
- ontwerpen maken rekening houdend met de doelgroep, het beschikbare budget en tijdschema;
- de anatomie van letters onderzoeken en de gepaste letterfamilie en letterstijlen bepalen voor het drukwerk;
- kleuren functioneel toepassen in een ontwerp;
- conceptschetsen maken en ontdekken hoe je het juiste evenwicht, de juiste verhoudingen en harmonie van een compositie kan verkrijgen.

Lees meer

Grafische vormgeving 1: Illustrator 1

In deze module leer je professionele vectoriële tekeningen te maken zoals logo’s, cartoons en andere illustraties. Je leert werken met lagen en paden en maakt kennis met de gereedschappen van het pakket Adobe Illustrator.

Lees meer

Grafische vormgeving 2: Illustrator 2

In deze module breiden we onze kennis van Illustrator verder uit. We creëren transparantie en gebruiken hierbij speciale effecten, zoals een schaduw of gloed, en passen die toe op objecten en tekst. Met het 3D-effect maken we complexe illustraties. We combineren die met onze eigen ontworpen symbolen. Alle effecten
zijn steeds aan te passen via het deelvenster Vormgeving. Hier zien we ook de manier waarop een object in elkaar zit en leren we werken met extra vullingen en lijnen.

Je werkt met verloopnetten om een realistische illustratie te maken en vervormt afbeeldingen en tekst met speciale vervormtechnieken. Met het perspectiefraster ontwerpen we gebouwen of andere objecten in perspectief. Via ‘live spiegelen’ maken we perfect symmetrische tekeningen. Na het volgen van deze module maak je je eigen patroonvullingen en penselen. Je combineert deze in een eigen ontwerp en maakt deze klaar voor druk.

Lees meer

Digitale tekst- en paginaopmaak 1: Indesign 1

In de module digitale tekst- en paginaopmaak 1 leer je tekst- en beeldelementen samen- brengen in een grafisch ontwerp. Je maakt een tekst typografisch op en gebruikt de basisgereedschappen van Indesign. Je leert ook tekst en tabellen opmaken met de bijhorende stijlen. Op het einde van de module ben je de trotse eigenaar van je zelfgemaakte brochure.

Lees meer

Digitale tekst- en paginaopmaak 2

De cursus Indesign 2 is een praktijkgericht vervolg op de basiscursus Indesign. Je oefent de theorie in via praktijkopdrachten en leert vlot werken met het programma. Technieken zoals het werken met alinea- en tekenstijlen worden herhaald. Er wordt dieper ingegaan op het spelen met effecten en modi en het maken van speciale vormen zoals een pop-upkaart.
Je leert uitgebreide technieken bij de opmaak van omvangrijke documenten. Je maakt kennis met geavanceerde gereedschappen en leert op een correcte manier teksten opmaken en drukklaar maken. Hierbij wordt aandacht besteed aan het gebruik van verschillende papiersoorten en inkten, zoals proceskleuren en Pantone kleuren. Ook de verschillende afwerkingstechnieken, zoals UV-spotlak of werken met een kapvorm, zijn van belang bij het opmaken van je document.

Lees meer

Digitale beeldbewerking 1: Photoshop 1

Zou je graag collages maken van je familiefoto’s? Wil je je eigen kaartjes ontwerpen? Of ben je op professioneel vlak bezig met fotobewerking? In deze eerste module gaan we op verkenning in de uitgebreide Photoshop werkomgeving. Hoe is het werkvenster opgebouwd, hoe activeer ik de verschillende gereedschappen, wat zijn de verschillende deelvensters en hun functie, …?
Verder leren we ook al enkele belangrijke basisbewerkingen uitvoeren. Hoe stel je de juiste kleuren in, hoe verbeter je fouten, hoe kan je eenvoudige retouches uitvoeren met de kloonstempel, …? We leren selecties maken met verschillende gereedschappen, zoals snelle selectie, de toverstaf, de verschillende lasso’s, … Via deze selecties kan je jouw ontwerp samenstellen om zo een lagenpalet op te bouwen. Op deze lagen kan je effecten aanbrengen via laagstijlen.

Lees meer

Digitale beeldbewerking 2: Photoshop 2

In Photoshop deel 2 leer je kleuren corrigeren en foto’s retoucheren. Via aanpassingslagen verbeteren we het contrast van een foto, verwijderen we leurzwemen of brengen we speciale kleureffecten aan. We corrigeren onderbelichte of overbelichte foto’s.
Bij het bewerken van beelden in Photoshop is het maken van goede selecties zeer belangrijk. Via ‘selecteren en maskeren’ leer je selecties verfijnen. Met ‘kanalen’ kan je moeilijke beelden, zoals een veertje, gemakkelijker selecteren. In combinatie met de CTRL klik-methode en het gereedschap “aangepaste vormen” maken we op die manier creatieve creaties.
Door het gebruiken van laagmaskers kunnen we afbeeldingen nog beter vrijstellen van de achtergrond of beelden enkel op bepaalde plaatsen corrigeren en bewerken.
Met Filters creëren we speciale effecten op foto’s en tekst.

Lees meer

Digitale beeldbewerking 3: Photoshop 3

Wil je meer weten over de finesses van Photoshop? In Photoshop 3 verkennen we de speciale functies van het programma. Via paden tekenen we moeilijke selecties uit en zetten we tekst op een pad. We leren ook laagsamenstellingen maken waarbij binnen 1 ontwerp verschillende laagcombinaties onthouden kunnen worden. We leren werken met slimme objecten en slimme filters. Deze filters blijven steeds aanpasbaar waardoor je kan experimenteren tot je het beste resultaat verkrijgt. Je komt te weten hoe je met ‘photo merge’ meerdere foto’s aan elkaar kan plakken en hoe je het perspectief kan veranderen. Met de functie ‘marionet verdraaien’ kunnen we armen of een hoofd in een andere hoek plaatsen. Met de tijdlijn kan je bewegende beelden maken en de 3D-functie levert verrassende
resultaten op.

Lees meer

Volg je de volledige opleiding en slaag je voor alle evaluaties dan ontvang je het certificaat DTP-Operator. Wil je de opleiding DTP-operator bij CVO Scala volgen in combinatie met tweede kansonderwijs met het oog op het behalen van een diploma secundair onderwijs dan kan je steeds terecht bij onze partners.

Als cursist van CVO Scala krijg je voor het schooljaar 2019-2020 een toegang tot Academic Software. Daar kan je ondermeer het officiële Office-pakket downloaden en installeren op je pc. Installeer Office 365 – Word, Excel, PowerPoint, Publisher, Outlook, OneNote en Access – op je laptop, pc, Mac, smartphone of tablet. Bovendien krijg je een OneDrive cloudopslag van 1 terabyte, een virusscanner en andere softwarepakketten.

Er zijn enkele voorwaarden.

  • Wie zich voor het schooljaar 2019-2020 voor een cursus inschrijft, heeft recht op een toegangscode. De software kan één jaar gebruikt worden. Deze periode start op het moment dat je het pakket downloadt.
  • Wie zich na afloop van het abonnement opnieuw inschrijft, kan een nieuwe toegangscode vragen.
  • Elke persoon heeft recht op maximaal één toegangscode per moduleperiode.
  • Dit aanbod is in samenwerking met SignPost, die tevens verantwoordelijk is voor de technische ondersteuning.
  • Het aanbod is geldig zolang de voorraad strekt.
  • Naast dit aanbod kan je via Academic Shop software aankopen aan studententarief.