OPLEIDINGEN


ALGEMEEN

Grafisch ontwerp (DTP)

Een DTP-operator is werkzaam in desktoppublishing (DTP), dit is het opmaken en bewerken van documenten voorafgaand aan publicatie. Als DTP-operator maak je de meest uiteenlopende vormen van drukwerk: flyers, folders, brochures, posters, boeken, kranten, tijdschriften, bedrijfslogo’s, ...

Een DTP-operator maakt gebruik van de Adobe Creative Suite (Photoshop, Indesign, Illustrator, ...) om ontwerpen voor publicatie aan te maken. In de opleiding DTP-operator leer je grondig werken met de verschillende grafische softwarepakketten.

De opleiding omvat:

  • Vormgeving: ontwerpen en tekenen van logo's met illustrator
  • DTP: in indesign maak je online en offline documenten aan
  • Beeldbewerking: in Photoshop manipuleer en verbeter je foto's.

De volledige opleiding omvat 540 lestijden verdeeld over 9 modules van 60 lestijden. Na het volgen van deze opleiding en het deelnemen en slagen voor alle evaluaties ontvang je het certificaat DTP-operator.

Heb je geen diploma? Je kan een diploma secundair onderwijs behalen door deze opleiding te combineren met Aanvullende algemene vorming. Op deze manier verhoog je je kansen op de arbeidsmarkt of kan je verder studeren in het hoger onderwijs. Cursisten die reeds een diploma secundair onderwijs hebben kunnen het certificaat laten omzetten naar een (extra) diploma.

Hieronder zie je het volledige aanbod aan modules binnen DTP-operator.

Volg je liever niet de volledige opleiding? Dan kan je ook inschrijven voor één van de modules (zie ook instapvoorwaarden)

Bekijk eveneens onze digitale brochure DTP-operator


 Grafische vormgeving 2: Illustrator 2

In deze module breiden we onze kennis van Illustrator verder uit. We creëren transparantie en gebruiken hierbij speciale effecten, zoals een schaduw of gloed, en passen die toe op objecten en tekst. Met het 3D-effect maken we complexe illustraties. We combineren die met onze eigen ontworpen symbolen. Alle effecten
zijn steeds aan te passen via het deelvenster Vormgeving. Hier zien we ook de manier waarop een object in elkaar zit en leren we werken met extra vullingen en lijnen.

Je werkt met verloopnetten om een realistische illustratie te maken en vervormt afbeeldingen en tekst met speciale vervormtechnieken. Met het perspectiefraster ontwerpen we gebouwen of andere objecten in perspectief. Via ‘live spiegelen’ maken we perfect symmetrische tekeningen. Na het volgen van deze module maak je je eigen patroonvullingen en penselen. Je combineert deze in een eigen ontwerp en maakt deze klaar voor druk.

Lees meer

Digitale tekst- en paginaopmaak: Indesign

In de module digitale tekst- en paginaopmaak leer je tekst- en beeldelementen samen- brengen in een grafisch ontwerp. Je maakt een tekst typografisch op en gebruikt de basisgereedschappen van Indesign. Je leert ook tekst en tabellen opmaken met de bijhorende stijlen. Op het einde van de module ben je de trotse eigenaar van je zelfgemaakte brochure.

Lees meer

Digitale tekst- en paginaopmaak: Indesign 2

De cursus Indesign 2 is een praktijkgericht vervolg op de basiscursus Indesign. Je oefent de theorie in via praktijkopdrachten en leert vlot werken met het programma. Technieken zoals het werken met alinea- en tekenstijlen worden herhaald. Er wordt dieper ingegaan op het spelen met effecten en modi en het maken van speciale vormen zoals een pop-upkaart.
Je leert uitgebreide technieken bij de opmaak van omvangrijke documenten. Je maakt kennis met geavanceerde gereedschappen en leert op een correcte manier teksten opmaken en drukklaar maken. Hierbij wordt aandacht besteed aan het gebruik van verschillende papiersoorten en inkten, zoals proceskleuren en Pantone kleuren. Ook de verschillende afwerkingstechnieken, zoals UV-spotlak of werken met een kapvorm, zijn van belang bij het opmaken van je document.

Lees meer

Digitale beeldbewerking: Photoshop

Photoshop wordt algemeen gezien als hét programma voor digitale beeldbewerking. Je maakt in de loop van deze cursus, die uit verschillende delen bestaat, kennis met alle aspecten van het bewerken van digitale afbeeldingen.

In deel 1 van de cursus Adobe Photoshop maak je vooral kennis met de basistechnieken, eigen aan het bewerken van foto’s en digitale afbeeldingen. Een greep uit de inhoud: De interface, beeldformaten en -resolutie, uitsnijden, selecties maken en bewerken in afbeeldingen, werken met lagen en laagmaskers, werken met tekst, afbeeldingen afdrukken of geschikt maken om op een website te plaatsen, enz. .
Na het volgen van deze module ben je in staat om zelfstandig een compositie te maken. Je kunt dus al zelf zorgen voor een wenskaart, kerstkaartje of een collage met elementen van verschillende afbeeldingen, enz.

Lees meer

Digitale beeldbewerking 2: Photoshop 2

In deel 2 van deze cursus gaan we dieper in op de vele mogelijkheden die Photoshop rijk is. We bekijken hoe we de belichting en kleuren van afbeeldingen kunnen aanpassen. Dit in combinatie met lagen, laagmaskers en selecties zodat we prachtige afbeeldingen bekomen. Verder maken we ook kennis met Camera Raw en leren we lagen transformeren.

A.d.h.v. heel wat leuke projecten combineren we de aangeleerde technieken om prachtige creaties te maken.

Lees meer

Digitale beeldbewerking 3: Photoshop 3

Aan de hand van leuke projecten ontdekken we verder de vele mogelijkheden van Photoshop. Een greep uit de inhoud: werken met slimme objecten, de filter ‘Uitvloeien’ en vormlagen.  Verder leren jullie foto’s retoucheren en repareren om storende elementen uit een afbeelding te verwijderen, of om op een professionele manier portretten te verbeteren.

Tot slot ontdekken we de vele mogelijkheden van de verschillende overvloeimodi. Deze worden gebruikt voor creatieve effecten, maar ze hebben ook vele praktische toepassingen die fotografen vaak gebruiken om prachtige foto’s te creëren.

Lees meer

Digitale beeldverwerking: Photoshop 4

In deel 4 staan opnieuw heel wat nieuwe, interessante mogelijkheden op het programma. We ontdekken de vele mogelijkheden van laagstijlen. Verder nemen we de niveaus en curven grondig onder de loep en zetten we op een professionele manier foto’s om naar zwart-wit. Daarnaast leren we ook werken met de vele filters die Photoshop bevat. Er zijn filters om afbeeldingen te verscherpen, ruis te verminderen, enz. Daarnaast heb je de artistieke filters om creatieve effecten toe te passen, en ten slotte heb je de filters voor het maken van inhoud om bijvoorbeeld bomen, vlammen, wolken en nog vele andere zaken te maken.

Lees meer

Project Photoshop

Lees meer